Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



Irodalmi Kirándulásaink

2012

A TALK október 20-án irodalmi kirándulást szervezett Csurgó-Nikla-Balatonszárszó útvonalon.
- Első állomáshelyünk Csokonai Vitéz Mihály életének és munkásságának egyik legfontosabb helyszíne, Csurgó felkeresése volt. Csokonai szobrának megkoszorúzása során bensőséges megemlékezést tartott a nagy költőről nagy tisztelője és rajongója Erdős Attila tagunk. A költő A reményhez című versét közösen adta elő a TALK több tagja, ezzel is hangulatossá téve a látogatást.

A következő helyszín Berzsenyi Dániel emlékházának (A Berzsenyi kúriának), valamint a családi sírbolt (jobb oldali kép) felkeresése volt Niklán. A kis somogyi településen méltó módon őrzik Berzsenyi emlékét. Az emlékházban kitűnő idegenvezetéssel megtekintettük a kiállítást. Sok érdekességet hallottunk Berzsenyi életéről, a családi történetek sok újdonsággal szolgáltak. A családi sírhelyen helyeztük el megemlékezésünk koszorúját. Berzsenyi munkásságát Fa Ede tanulmánya tette teljessé számunkra.

 

 

Utunk következő állomása Balatonszárszó volt. József Attila életének és halálának jelentős helységében jártunk. Delyné Csere Andrea tagunk alaposan felkészült költészetünk egyik legjelentősebb alakjának, munkásságának ismertetésére. Elsőként József Attila első sírhelyét (az újratemetése Budapesten történt meg) kerestük fel a helyi temetőben, és helyeztük el megemlékező koszorúnkat.

Ezt követően a múzeumba látogattunk, ahol a mai kor igényeinek megfelelő, interaktív módon, és József Attila életét, munkásságát teljességgel bemutató emlékszobákat kereshettünk fel. A kör tagjaiból alakult alkalmi kórus a Rejtelmek… c. megzenesített verset adta elő József Attila tiszteletére.
Balatonszárszón egy harmadik helyen, közvetlenül a Balaton partján is módja van az emlékezőnek felkeresni
József Attilával kapcsolatos emlékhelyet. A halálának körülményeire utaló emlékmű (vasúti sínpár és rajta felállított vasúti kocsi tengelye) oly módon van kialakítva, hogy azon a költő ismert és kedvelt verseinek egy-egy részlete is olvasható.
 


Insert failed. Could not insert session data.